Plagiarism

Anda tahu apa itu plagiat?  Anda faham apa itu plagiarism?

Kalau kat sekolah lebih kurang meniru lah.  Tulis bulat-bulat orang punya masuk ko punya.  Omputih cakap academic fraud la.

Jika di dalam blog anda, terdapat unsur-unsurnya tulisan orang lain mahupun idea nya tidak pula meminta izin dari penulis asal maka ia boleh la dipanggil plagiat.

Uit…  tulis idea sendiri lah.  Biar la tak cantiknya bahasa sendiri tu…  janji rock!  Nak amik orang punya gak, bagi la kredit sesen dua kan.

Courtesy of Fizi Gilo

Courtesy of Fizi Gilo

 

booGie: Kalau budak2 kecik mesti dah ajuk ” Cheeeennn… cheeennn…  tak alu”.

2 Comments

  1. saman je dia org bro

  2. Kalau aku nye da lama da saman…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s